Informatie voor kinderen

Speltherapie Het Vogelhuis
Contact opnemen

Hoi,

Speltherapie…? Je vraagt je misschien af: ‘Wat is dat?’ ‘Waar is dat voor?’ ‘Wat kan ik daar doen?’

Ik probeer daar een antwoord op te geven.

Wat is speltherapie precies en wat kan ik daar doen?

Speltherapie betekent: helpen door te spelen. Het gaat zo. In de spelkamer mag je elke week drie kwartier spelen. Je kunt er van alles doen zoals: Tekenen, bouwen, knutselen of met Playmobil spelen. Er zijn spelletjes, verkleedkleren, er is zand en water, een kasteel met ridders, een huis en nog veel meer. Je mag zelf kiezen waar je mee wilt spelen. En als je liever wilt kletsen, of als je even nergens zin in hebt, is dat ook goed.

Waarom willen je vader en moeder dat je naar de spelkamer gaat?

Dat kan verschillende redenen hebben. Ik probeer dat uit te leggen, door je wat voorbeelden te geven. Soms gebeurt er iets naars. Je wordt bijvoorbeeld gepest of hebt steeds ruzie. Misschien heb je buikpijn of lukken dingen niet goed. Of je bent al een tijdje bang of boos of verdrietig en je weet niet precies waarom. Je wilt er wel over vertellen, maar je weet niet hoe. Je voelt je niet prettig. Meestal gaat zoiets gewoon na een tijdje weer over. Soms niet. Dat hebben je vader en je moeder gezien. Ze willen dat je geen last meer hebt van die nare gevoelens. Ze willen graag dat jij je weer fijn voelt.

Even voorstellen…

Ik ben Rianne Koelewijn en ik vind het fijn om met kinderen te spelen. Het mooiste is dat kinderen vaak zelf weten wat hen kan helpen. Dat ontdekken we door te spelen. Daarom vind ik het belangrijk wat jij speelt. Ik kijk mee. En als je dat wilt, speel ik mee. Af en toe heb ik een gesprek met je ouders. Daarin vertel ik hoe zij jou een beetje beter kunnen begrijpen en thuis kunnen helpen om dingen beter te laten lukken. Van tevoren bespreken we samen wat belangrijk is om aan je ouders te vertellen.

Als je een tijdje naar speltherapie bent geweest, ga je je beter voelen. Je bent niet meer zo verdrietig, boos of bang. Want tekenen, bouwen, knutselen of samen iets verzinnen helpt. Als het beter met je gaat, dan nemen we afscheid van elkaar.

Nu weet je alvast wat over speltherapie. Als je nog meer wilt weten, mag je het gewoon vragen of komen ontdekken.

Tot ziens in de spelkamer!
Groetjes van Rianne